donderdag 6 oktober 2011

Guinea worm

Omdat ik uit sommige reacties opmaakt dat gedacht wordt dat ik hier alleen maar van een soort luxe vakantie geniet, zal ik soms ook wat werkgerelateerds bloggen.

Een belangrijk succes dat PEDO hier geboekt heeft is de bestrijding van de guinea worm disease. Dit soort successen is cruciaal om vertrouwen te winnen bij de locale bevolking.

De guinea worm is een parasiet. Het is een lange dunne worm. De larven zitten in watervlooien. Als je een besmette watervlo binnen krijgt, gaat de vlo dood en komen de larven van de worm in je lichaam. Daar worden het wormen. En we weten wat wormen doen: die gaan paren. Daarna sterft het mannetje en het vrouwtje begint te groeien. Een lange witte spaghetti sliert, die wel een meter lang kan worden en uiteindelijk door de huid naar buiten komt. Een pijnlijk proces met kans op nare infecties. Komt het uitgegroeide stuk worm in het water, dan worden de larves afgestoten. En dan eten de watervlooien die weer op.

PEDO heeft hier in de regio bijna 500 nieuwe putten geboord en in totaal zo'n duizend handpompen aangesloten. De constructie is zodanig dat je water kunt pompen zonder mt het water in aanraking te komen. Eerder moest je in het water staan en dat was natuurlijk meteen bingo voor de larven. Er zijn vrouwen opgeleid om de pompen te onderhouden. Verder is iedereen geleerd de vlooien uit het water te zeven.

Inmiddels is de ziekte verdwenen hier. Dus geen zelfgemaakte foto's van uit mensenlichamen gegroeide wormen. De liefhebbers verwijs ik naar internet hiervoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten