dinsdag 8 juli 2014

Dutch people in Colombo

Bij Colombo lag vroeger een dal waar jakhalzen voorkwamen. De Nederlanders konden wel van Nederland naar Ceylon varen, maar wisten kennelijk het verschil tussen een jakhals en een wolf niet en noemden het daarom Wolvendaal. Een kerk erop en dan heb je dus de Wolvendaal Church. Toen ik tegen de locale koster (zo noemde deze man zich echt) opperde dat de muur wel een likje verf kon gebruiken verzekerde hij me dat dat binnenkort ging gebeuren. Ze hadden daarvoor geld gekregen uit Nederland. En vervolgens wees hij een aantal kisten aan waar nieuwe ramen in zaten, eveneens een gift uit Nederland.

En het interieur doet inderdaad Nederlands aan.

Op de vloer liggen grafstenen, compleet met Nederlandse teksten. Een doodskop geeft aan dat de overledene aan malaria is bezweken.

Ze hebben hier nog meer overblijfselen uit de Dutch Period. Het Slave Island bijvoorbeeld. Zo genoemd omdat de Nederlanders daar de slaven gevangen hielden. Ze hebben zelfs krokodillen uitgezet om ontsnappingen te voorkomen. Maar uiteindelijk hebben ze de slaven toch maar allemaal vermoord. En onze gids maar vertellen dat het de Engelsen waren, om ons niet in verlegenheid te brengen. Jaja, de VOC mentaliteit! Een paar nieuwe ramen en wat blikken verf vind ik maar een karige genoegdoening. Shepherd van de VN heeft gewoon gelijk, we gaan niet goed om met ons slavernij verleden. 


3 opmerkingen:

 1. Het Calvinisme druipt eraf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn inderdaad wel wat uitbundigere gebouwen in Colombo.

   Verwijderen
 2. Wat een opruiende teksten. Duidelijk je eerste vakantiedag.

  BeantwoordenVerwijderen