zondag 3 juni 2012

Koudste zomerdag sinds 1975

Wat een gezeur over de koudste zomerdag. Nog niet zo lang geleden was het op 3 juni nog niet eens zomer. Maar ja, die meteorologen moeten zo nodig het begrip meteorologische zomer introduceren.
Maar goed, wij gingen gewoon op pad. Het was helemaal niet koud. Zeker niet te koud om te wandelen. Deze winter liepen we ook op dagen dat het niet warmer werd dan -10 en dat is ook goed gekomen. In het begin regende het nog een beetje, maar dat hield na een paar uur vanzelf op. 

De Zeijerwiek was ooit een belangrijke scheepvaartverbinding. (Nou ja belangrijk, het is natuurlijk geen Drentse Hoofdvaart of Panamakanaal.) Nu bloeien er gele plomp en gele lissen. De vlek op de foto komt door een regendruppel op de lens. 


Vroeger werden offers aan de goden gebracht bij het Bollerveen. Ook schijnen er ook wat veenlijken gevonden te zijn. Tegenwoordig grazen er geiten.
.
Dit is een tjasker. Daarmee werd plaatselijk het veen droog gemalen, zodat er turf kon worden gewonnen.


En dit is het hunebed van Zeijen. Eigenlijk stelt het niet zo veel voor. Maar het ligt in een soort kuil en dat is dan wel weer bijzonder. Net of de bodem onder het gewicht van de stenen is doorgezakt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten