zondag 31 mei 2015

De Kim Utopie - Hoe moeilijk ook de weg, wij gaan hem met een glimlach.

In het Drents Museum worden onder de titel "De Kim Utopie" een aantal schilderijen uit Noord Korea tentoongesteld. Ruim 80 forse doeken gemaakt in de periode 1960 tot 2010 door Noord Koreaanse schilders in staatsdienst. Nu is volgens mij iedereen daar in staatsdienst, dus dat dat voor de schilders niets anders is, verbaast mij niet echt. 

Hier is hij dan, de naamgever van de expositie, Kim Il Sung, De Eeuwige President van de Republiek. Dit is slechts een fragment van een veel groter doek. De visionair Kim wijst letterlijk de weg naar een mooie toekomst. Hij kan het weten, hij heeft de verrekijker in de hand. Hoe zijn droom eruit ziet, laten de andere doeken zien.

Lachende gezichten in een liefelijk berglandschap. Het doet mij denken aan the Sound of Music. Rechts onder zijn trouwens een groot aantal soldaten met hun oorlogstuig te zien. Op deze foto wat lastig, maar op het originele doek (het is een fors schilderij) niet te missen.

Wij noemen het al snel propaganda kunst. Maar wat moet je dan als er acute hongersnood heerst? Dan schilder je een overvloedige rijstoogst met daarbij ook nog een vriendelijk glimlachende vrouwelijke soldaat. Dit doek komt toch echt 1997, al schatte ik het 30 jaar ouder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen