woensdag 14 augustus 2013

Poutine

Een kenner van deze regio, die hier ook nog "français comme une langue seconde" heeft gestudeerd, attendeerde op de Poutine. "Als je dan toch in het franstalige gedeelte bent, dan mag je dit culinaire hoogstandje natuurlijk niet overslaan", schreef ze me. Was het een tip of een provocatie? Ik ging het uitzoeken. 

En de beste plek om dat te doen schijnt le Chic Shack te zijn. Frans mag dan niet mijn tweede taal zijn, dat betekent zoveel als de chique keet. Het was een rare tent. Er stond een enorme rij voor de deur, dat is meestal wel een goed teken. Maar er waren ook lege tafeltjes. Er hing een bord dat je eerst moest bestellen en dat ze je dan naar een tafel zouden brengen. Maar toen ik dat wilde doen werd ik weer teruggestuurd. Kortom, de logistiek was niet helemaal ideaal. Om de Poutine niet in gevaar te brengen lieten we het ons allemaal welgevallen. Daar kwamen we tenslotte voor.

En dit is hem dan, de Poutine. Platgeslagen aardappels die krokant zijn gebakken, geserveerd met hompen kaas in een soort jus. En dat alles royaal bestrooid met verse peterselie en bieslook. Zo maakten ze het traditioneel op het platteland van Québec. Voedzaam, lekker en vast ook bijzonder gezond. 
Tegenwoordig kun je het overal in Canada krijgen, meestal bij fast food restaurants. En dan vervangen ze de aardappels vaak door friet. Maar niet bij le Chic Shack, daar krijg je la seule vraie.  
Conclusie: bedankt voor de tip.

2 opmerkingen:

  1. Ik ben zeer vereerd dat je dit soort tips van mij zo serieus neemt! Zo in een bord met wat leuke blaadjes peterselie ziet het er ook nog best aardig uit trouwens. ;-) De keren dat ik dit heb gegeten waren het vooral vette frietjes met dikke kaasdrap en jus.

    Het was uiteraard provocatie, waarbij ik wel wist dat je het zou gaan proberen. Na alles wat je in India al geprobeerd hebt is dit natuurlijk een makkie. Ik had overigens niet gedacht dat de dames in jouw gezelschap ook mee zouden doen... Hulde voor je overtuigingskracht.

    BeantwoordenVerwijderen