zaterdag 14 september 2013

Donderslag: The Summer Pop-event of Donderen

In het Noord Drentse dorpje Donderen wordt jaarlijks dit "kleinste Popfestival van Noord-Nederland" georganiseerd. Aanleiding genoeg om eens een kijkje te gaan nemen. 
Bij aankomst kon ik nog net het einde van het optreden van de Assense formatie Achlys meemaken. Niet zomaar een bandje, want eerder dit jaar wonnen ze de publieksprijs bij het Knoalrock festival. Een festival in Stadskanaal, dat kennelijk minder klein is. Ze zouden op de Rolling Stones lijken. De zanger kwam nog met meest in de buurt. Hij leek net zoveel op Mick Jagger als ik op Tina Turner. Ook in Drenthe, ooit de bakermat van de Nederlandse popscene, heeft de crisis toegeslagen. Maar ach, wat weet ik ervan, ik was altijd al meer van The Beatles.
Vervolgens kwam Harry Loco op het podium. "Wherever Harry goes he creates a positive vibe". Dankzij zijn zonnebril en zijn lange haar leek hij nog het meest op schaatscoach Peter Mueller, maar dan met een gitaar. Knap hoor, een nummer met 5 woorden tekst "Me and you are one". Ondanks die prachtige eenvoud en de positive vibe weet hij het publiek, hoezeer hij dat ook probeerde, niet te verleiden tot meezingen. 
Daarna was het tijd voor de Woodstock Tribute Band. Ruim 2 uur muziek uit de Woodstock periode. "We spelen niet alles want Woodstock duurde 3 dagen", stelt gitarist Jan ons met zijn Brabantse tongval gerust. Zeg maar gerust charmeur Jan, "voor alle mooie meisjes in de zaal, en dat zijn er nogal wat". Harry Loco mag dan overal een positive vibe creƫren, de Woodstock Tribute band weet ook hoe het moet. Tijdens wat Santana nummers haalt zangeres Sabine een koeienbel tevoorschijn en begint er gepassioneerd op te slaan. Een gouden greep. Dat gaat er wel in bij het publiek in Donderen. En bij mij in het bijzonder.
De nummers worden in het Brabants aan elkaar gepraat en omdat ik dat toevallig versta kom ik er achter dat de partner van een van de bandleden 300 kilometer zuidelijker ligt te bevallen. Maar ja, de show must go on. En terwijl het optreden groots wordt afgesloten met With a Little Help from My Friends, wordt er in Brabant een baby gebaard. Ik weet niet of dit zo is, maar het is wel een mooie gedachte.

2 opmerkingen: