zondag 22 april 2012

De Krinkelhoek

Hier wat beelden uit Oss, de bakermat van de SP. Maar ook daar blijken onderhuidse sociale spanningen te zijn. Ik nam een kijkje in het plaatselijke volkstuintjescomplex.

 
Blijkt dat er twee verenigingen zijn. Eén waar alleen mannen zijn toegestaan en een gemengde vereniging.  Na wat lichte aarzeling ging ik polshoogte nemen bij de gemengde vereniging "De Krinkelhoek". Genoemd naar de gelijknamige wijk in Oss, ondermeer bekend van het vervuilde rioolslib dat er ooit is aangebracht. "Maar dat is niet erg, de gemeente schreef de leden van de vereniging ooit een keurige brief dat de grond van het complex niet erger is vervuild dan de rest van Oss. De groente kun je dus rustig eten."   


Dit is 't Stekkie, het gezellig clubhuis van de vereniging. Ik raakte aan de praat met een van de leden van de vereniging. Toevallig een vrouw, dat kan bij de Krinkelhoek. Ik noem haar voor het gemak H, en niet omdat ze een heks is.

Ze vertelde allerlei wetenswaardigheden. Zo moet je langs het pad sierplanten zetten. H koos voor deze vergeet-me-nietjes.

En het ziet er allemaal zo leuk uit. Plantjes, kassen, bakjes en deze bonenstaken. Toch woedt er al jarenlang een hevige strijd met de bewoners van de aangrenzende woningen omdat ze het aanzicht van de volkstuintjes onprettig vinden. 

Dit zaad van paars oranje worteltjes "purple haze" had ze van een andere tuinier gekregen. Die was de Duitse taal onmachtig en kon de instructies dus niet lezen en had ze daarom weggegeven. Ik kreeg ook wat zaadjes aangeboden, maar uiteindelijk ben ik ze vergeten mee te nemen. 

Hier spreekt H haar zaaigoed toe. Ze bood me ook nog zelfgemaakte vliegenzalf aan, met een hallucinerende werking, gemaakt met echte vliegenzwam. Of anders wat paardebloemenworteltinctuur, voor een galreiniging. Heel aardig, maar ik heb het toch maar afgeslagen. 

4 opmerkingen:

  1. Klinkt als een geweldig sociale buurt! Wie klaagt er nu over volkstuintjes! Vrienden worden en lekker groente halen zou ik zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik snap het ook niet, ik kan nog wel een heleboel dingen bedenken die ik minder graag in de buurt van mijn woning zou willen hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Asbest of een varkensflat bijvoorbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen