zondag 17 november 2013

Tynaarlo - Zeegse

Dit is Tynaarlo, het start- en eindpunt van onze wandeling van vandaag. Ooit hadden ze hier en station, een pianofabriek en een fabriek waar ze melkbussen en later biervaten maakten. Maar dat alles is niet meer. 

Het Zeegserloopje is er gelukkig nog wel.

Het Sieperveen.

Het miezerde een beetje en dan blijven de meeste mensen binnen. En wie wel naar buiten gaat wordt verbaasd aangestaard.

Hunebed Tynaarlo

Dit is het hunebed van Tynaarlo. Ooit heeft het rijk deze hoop stenen aangekocht voor het bedrag van maar liefst 299 gulden. Bij de verkoop werd bedongen dat de schapen van het dorp bij het hunebed mochten worden geweid. Anders was het vast nog duurder geweest. Misschien komt het hunebed bekend voor. 

Dit hunebed is namelijk te zien op deze schoolplaat "De heide met Hunebed bij Tinaarloo" uit 1905 van de hand van Bernardus Bueninck. En hij koos dit hunebed omdat het bekend stond als het best bewaarde hunebed van ons land. De heide is inmiddels verdwenen, maar het hunebed is nog goed te herkennen.

zondag 10 november 2013

Knapzakroute Schoonloo - Grollo

In de bibliotheek zag ik een boekje met de beschrijving van de knapzakroute Schoonloo - Grolloo. Een prima excuus om die wandeling dan ook maar eens te gaan maken. "Wandelen door onbekend Drenthe" stond er ook nog op als ondertitel (en aanprijzing vermoed ik). Zo onbekend is Drenthe inmiddels niet meer voor mij.
   
Met zijn vennetjes...

... en schapen.

Een zwerfkei. Maar, zo wordt in de routebeschrijving uitgelegd, niet zo maar een zwerfkei. In 1966 werd deze kei gevonden tijdens werkzaamheden in Schoonloo. Maar het nabijgelegen plaatje Rolde heeft hem ingepikt. Pas in 1987 werd dit onrecht hersteld en heeft de belangenvereniging Schoonloo het voor elkaar gekregen dat de steen terug "naar huis" kon. Daar staat hij nu, fier rechtop, in het dorpscentrum. Hij draagt de naam "Trekkerskei" omdat ze er zo hard aan hebben moeten trekken om hem weer in Schoonloo terug te krijgen. Toch maar goed dat er een belangenvereniging is in Schoonloo.

Hier en daar was nog wel wat te zien van de schade die de storm 2 weken geleden heeft aangericht. We zagen vele tientallen omgewaaide bomen. 

Vorig weekeinde mochten we van Staatsbosbeheer nog niet de bossen in. Te gevaarlijk. Ik heb niet gehoord dat die waarschuwing weer is ingetrokken. Dus eigenlijk waren we onverantwoord bezig.

Het laatste stukje voerde langs het Grolloërdiep. Mooi met die bomen tegen de donkere lucht. En natuurlijk kun je niet ongestraft genieten van zo'n donkere lucht. Het begon al snel flink te hagelen.

vrijdag 1 november 2013

Ertrinken, versinken, unbewusst, höchste Lust

 
Zo'n dertig jaar geleden maakte ik kennis met Tristan und Isolde. Een collega student natuurkunde had de CD's van de Bernstein's uitvoering en was zo vriendelijk ze te kopiëren op cassette bandjes. Ik weet nog goed dat ik na 4 uur dacht dat het afgelopen was als Isolde tijdens het derde bedrijf in elkaar zakt naast het lijk van de uiteindelijk gestorven Tristan. Maar nee hoor, de koek was nog niet op. Nog lang niet. "Kurvenal! Hör! Ein zweites Schiff!" Het laatste toneel van het derde bedrijf moet dan nog beginnen. En wat er dan nog voor spektakel komt, ik was voor altijd verkocht... 

  
Een opvoering had ik nog nooit meegemaakt. Eigenlijk durfde ik niet goed. Ik was bang dat het tegen zou vallen. Je bent natuurlijk erg verwend met uitvoeringen van Leonard Bernstein of Karl Böhm op CD en Birgit Nilsson is ook al weer bijna 10 jaar dood.
Maar gisteren was het dan zover. Een opvoering van de Nationale Reisopera in Assen, dat kon ik niet laten lopen. We hadden zitplaatsen op de eerste rij precies middenvoor. Ik kon de dirigent letterlijk aanraken en kon meelezen in de partituur. De foto is gemaakt vanaf mijn stoel.
We konden het dus prima volgen. En het was geweldig.

Een mooi sober decor met stemmige verlichting. In de pauze voor het derde bedrijf werden we opgeschikt door de mededeling dat Kurvenal (op de foto draait hij ons al veelbetekenend de rug toe) last had van plotseling opgekomen keelpijn. Maar hij had besloten toch door te zingen. "Wij danken u voor uw begrip." Begrip, hoezo? Zou die trouwe Kurvenal nu werkelijk overwogen hebben de gewonde Tristan in de steek te laten? Terwijl hij zelf toch ook gewoon doodgeschoten zal worden door koning Marke.

En hier de helden van dichtbij tijdens de Liebesnacht.

Tijdens de eerste pauze was er Apfelstudel en tijdens de tweede pauze waren er Duitse hapjes. En dan denk je natuurlijk meteen aan Sauerkraut mit Wurst. Und jawohl. Op de foto zie je de schaaltjes met zuurkool en daarnaast stonden de worsten. Bijzonder was dat al snel de worsten op waren terwijl er nog vele schaaltjes zuurkool onaangeroerd stonden. Hier viel het operapubliek toch wel wat door de mand.